- Haberler
- Diyarbakır
- Görme engelli çocukların 'hayallerinin fotoğrafını' çektiler
Görme engelli çocukların 'hayallerinin fotoğrafını' çektiler
Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin 11 öğrencisi, Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan 11 görme engelli çocuğun hayallerinin önce hikayesini yazdı, daha sonra bu hikayelerin fotoğraflarını çekti.
Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 11 öğrencisi, Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan 11 görme engelli çocuğun hayallerinin önce hikayesini yazdı, daha sonra bu hikayelerin fotoğraflarını çekti.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Diyarbakır Sinema Ofisi’nin sponsoru olduğu “Kadrajımda Engel Yok” SADA Projesi görme engelli çocukların hayallerinin fotoğrafını çekmeyi amaçlıyor.
Proje çerçevesinde 6 hafta boyunca eğitim alan 11 öğrenci; temel fotoğrafçılık eğitimi, hikaye ve senaryo yazma eğitimleri aldı. Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan 11 görme engelli çocukla bir araya gelen öğrenciler, görme engelli öğrencilerin hayallerini yazarak fotoğraf senaryosu haline getirdi. Aralarında uzaya gitmeyi hayal eden Emir, arkadaşlarına piyano çalmayı hayal eden Arda, saat tamir eden Mirzan’ın da aralarında olduğu 11 hikaye canlandırılıp fotoğrafı çekildi.
Proje Koordinatörü Büşra Baran, bu projenin asıl amacı öğrencilerde empati duygusunu güçlendirmek olduğunu söyledi. “Kadrajımda Engel Yok” SADA Projesini yazarken çocukların eğitimlerini sanatla, edebiyatla bütünleştirip uygulamalı ve eğlenceli bir ders oluşturmayı planladıklarını belirten Baran, “Görme engelli çocuklarla bir araya gelmeleri iki taraf içinde inanılmaz derecede farklı bir deneyime dönüştü. Hiç görmeyen bir çocuğun hayalindeki resim fikri çok kıymetliydi. Fakat bunu yine akranları tarafından hayata geçirilsin istedik. Bu sebeple öğrencilerimize öncelikle Temel Fotoğrafçılık Eğitimi verdik. Akabinde hikaye ve senaryo yazma eğitimleri verdik. Bu eğitimi alan 11 öğrencimiz, görme engelli 11 öğrenci ile zaman geçirerek onları anlamaya ve anladığının hikayesini yazmaya başladı. Her hikayeyi senaryolaştırıp fotoğrafını çektik” dedi.
Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yıldız Özateş ise bu projeyle çok sayıda öğrencinin temel fotoğrafçılık, senaryo ve hikaye eğitim aldığına değinerek, “Birbirinden değerli 11 fotoğrafı canlandırdı. Bu fotoğrafların baskısı yapıldıktan sonra öncelikle bizim okulumuzda sonrasında ise Diyarbakır’daki çok sayıda okulda sergilenmesi sağlanarak çocuklarımızda empati duygusunun daha çok gelişmesine vesile olacağını düşünüyorum. Ayrıca desteklerinden dolayı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Sinema Ofisine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.