- Haberler
- Diyarbakır
- Tescilli ciğer kenti Diyarbakır'da balık rüzgarı
Tescilli ciğer kenti Diyarbakır'da balık rüzgarı
Geçtiğimiz haftalarda balık sezonunun açılmasıyla birlikte Diyarbakır'da da çeşitli türden balıklar, havaların soğumasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı.
Geçtiğimiz haftalarda balık sezonunun açılmasıyla birlikte Diyarbakır’da da çeşitli türden balıklar, havaların soğumasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı.
Diyarbakır’da havaların soğumasıyla artan balık satışları, kışın ciğer ve kebap türleriyle birlikte yoğun ilgi görüyor. Kış aylarında vücut direncini artıran besinleri içerisinde taşıyan balık, Diyarbakırlıların soğuk havalarda ciğerden sonra vazgeçilmezi oluyor.
Kentte 1975 yılından bu yana hizmet veren balıkçı Bayram Gümüştaş, vatandaşların havaların soğumasıyla balığa ilgisinin arttığını söyledi.
Kırmızı ete nazaran fiyatların daha uygun olduğunu ifade eden Gümüştaş, “1975 yılından beri bulunmuş olduğumuz mevkide Karadeniz su ürünlerinin burada dağıtımını yapıyoruz. Balık sezonunu 1 Eylül itibariyle açtık. Havaların soğumasıyla beraber balığa büyük bir ilgi başladı. Kırmızı et fiyatlarına göre mukayese ettiğimiz zaman balık daha sağlıklı. Havaların biraz daha soğumasını beklersek balığa talep daha fazla olacak. Bizim bölgemizde daha çok kırmızı ete yöneliyorlar” dedi.
“Balık fiyatları 60 liradan 700 liraya kadar çıkıyor”
Her bütçeye uygun balık çeşitlerinin olduğunu dile getiren Gümüştaş, “Balıklarımız bütün denizlerden geliyor. Tek bir bölgeye endeksli çalışmıyoruz. Akdeniz, Karadeniz, boğazlar ve kültür balığı olsun bütün denizlerden geliyor. İthal olan balık çeşitleri de var. İthal uskumru, Norveç somonu ve paketli işlenmiş balık çeşitleri var. Bugün reyonumuzda yaklaşık 50-60 çeşit ürün var, daha fazlasını da getirebiliriz ama özellikle en fazla tüketilen ürünleri satmaya çalışıyoruz. Fiyatlarımız ortalama 60 liradan başlıyor 700 liraya kadar çıkıyor. Her bütçeye uygun balık çeşitlerimiz tezgahlarımızda var. Şu anda en uygun fiyatlı balık çeşitlerimiz sazan, hamsi, istavrit, uskumru, sardalya, mercan ve turna balıkları. Fiyatları en yüksek olan balıklarımız da lüfer, kofana, olta levreği, çupra, kaya levreği, karides ve kalamardır” ifadelerini kullandı.
Balığın kolesterole, damar tıkanıklığına, bağışıklık sistemine içerisindeki besin değerleriyle fayda sağladığına dikkat çeken Gümüştaş, “Balığın faydalarına gelirsek; damar tıkanıklığına, zeka gelişimine, bağışıklık sistemine fayda sağlar. Şahane bir protein kaynağı olan balık, tüketen kişinin kalp sağlığını korumaya, kemiklerinin güçlenmesine ve zihin gelişimine büyük fayda sağlar. Bizim bölgede de balık çok tüketilmediği için bizim insanlarda kolesterol ve damar tıkanıklığı hastalığı olanlar çok. Balıktaki yağ, bu hastalığın asitlerini parçalayıp çıkarıyor” diye konuştu.
Haftada en az iki kez balık tükettiklerini belirten müşteri Engin Elhakan, “Haftada 2 defa balık tüketiyoruz, zevkle keyifle yiyoruz. Bu mevsimde özellikle lüfer, turna ve çupra tüketmeye çalışıyoruz. Hayat pahalılığı var ama balık pahalı bile olsa tüketmek sağlık açısından çok faydalı, fiyatlar da makul şu anda” ifadelerine yer verdi.